Nieuws

'#YouthGoals - skillz on the move’ komt naar Roosendaal

Jongerenproject van WijZijn geeft vorm aan maatschappelijke dienstverlening

Voor de gemeente Roosendaal mag WijZijn Traverse Groep het project ‘#YouthGoals- skillz on the move’ ten uitvoer brengen. Het doel van dit project, dat mogelijk gemaakt wordt door ZonMw, is om jongeren tussen 14-23 jaar te activeren om met hun doelen, dromen en ideeën aan de slag te gaan. Jongeren hebben de keuze om een eigen plan te realiseren of om aan te sluiten bij een lokale activiteit voor uitvoering van hun maatschappelijke diensttijd. Zo betekenen ze iets voor anderen en voor hun omgeving en komen door talentontwikkeling zelf een stap verder. Ze ontmoeten andere jongeren en leren elkaar begrijpen. De jongerenwerkers van WijZijn Roosendaal begeleiden ze bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie. 

Jongens en meiden uit het voortgezet onderwijs kunnen met #YouthGoals aan de slag voor hun profielwerkstuk of een ander schoolproject. Het Jan Tinbergen College en OMO scholengroep Tongerlo zijn betrokken als partners bij het project. Beide voortgezetonderwijsinstellingen hebben een groot bereik onder jongeren en veel expertise in het werken met en begeleiden van jongeren. De scholen doen voornamelijk de werving, waardering en ondersteunen de jongeren en het projectteam YouthGoals RSD waar nodig. De wens is om in een latere fase ook mbo- en hbo-scholen aan te laten sluiten. 

Waardering

Jongeren doorlopen het #YouthGoals-project in 6 maanden, met een investering van tachtig uur. Voor deelname ontvangen zij een vrijwilligersvergoeding, zodat zij niet hoeven te kiezen tussen een bijbaantje of maatschappelijke diensttijd wanneer het op geld aan komt. Bovendien krijgen ze na afloop een certificaat, waarop de vaardigheden en talentontwikkeling staan beschreven. Dit is een meerwaarde voor het cv, een vervolgstudie en de latere arbeidskansen. 

Ervaring

In 2018 startte onze organisatie eenzelfde project in de gemeente Bergen op Zoom. Ervaringen met dit project zijn meegenomen in de opzet van het Roosendaalse project. De betrokken jongerenwerkers hebben kennis van de lokale Roosendaalse activiteiten en beschikken over een groot netwerk. Zo bieden ze jongeren volop mogelijkheden die aansluiten bij hun motivatie, leefwereld, kwaliteiten, leerwensen en interesses. De begeleiding is praktisch en gericht op het ontdekken en aansporen van vaardigheden. Jongeren leren wat ze voor een ander kunnen betekenen en ontwikkelen zich tot meer (omgevings)bewuste en maatschappelijk betrokken jongvolwassenen.  

Vacatures

Voor dit nieuwe project zoeken wij nog uitbreiding van het team dat zich gaat bezig houden met de uitvoering van het project. Bekijk de vacatures.

Stel uw vraag